Aids

Tartuntataudin, kuten AIDS:n, kohtaaminen on mahdollisuus. Ensimmäinen askel on saada tarkka tieto siitä, mikä se on ja miten sitä voidaan välttää.

AIDS on toiselta nimeltään HIV-tauti ja se on tartunnan saanut sairaudesta. Useimmissa tapauksissa HIV tarttuu seksuaalisen yhdynnän kautta tai verensiirron avulla. Tartunta ei ole vielä pysyvä asia ja se voi olla erityisen suuri taakka niille, joilta se diagnosoitu.

Tiedon lisääminen siitä, miten taudin voi ehkäistä, on elintärkeää. Seksuaalisesti aktiivinen henkilö voi suojata itseään kondomien tai muiden suojautumismenetelmien (kuten pre-expositioviiteosallistujien) avulla. On myös suositeltavaa kokeilla säännöllisesti AIDS-testejä, jotta voidaan havaita tartunta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jotkut maat tarjoavat nyt ilmaisia HIV-testejä.

Vakavia tartuntatauteja voidaan hoitaa oikein. Alhainen estradiolitaso naisilla noudattaa samaa hoidon yleisiä periaatteita ja potilaan on otettava huomioon hyvien elintapojensa, etenkin laadukkaan ravinnon ja liikunnan, merkitys. Positiivinen asenne henkilöitä kohtaan auttaa myös edistämättömien tilojen hoidossa. Yhteiskunnan tulee luoda entistä tuettuja palveluja kaikille niille ihmisille, joilla on HIV etsimiseen ja hoidon saamiseen.

AIDSin ennaltaehkäisy on tultava ensimmäisen tyyppisen toimenpiteeksi sen torjumiseksi. On hyvinkin tultava tehokkaasti torjumaan syrjintä, jota AIDS-potilaat usein kohtaavat. Poliittiset linjaukset olisi laadittava niin, että ne ovat tehokkaita ja kannustavat potilaita hakeutumaan luotettaviin hoitopalveluihin.

Aids on vakava ja krooninen tauti, johon tarttuu uusia ihmisiä edelleen. Vuosittain satoja tuhansia ihmisiä diagnoosoidaan uutena sairautena, ja siihen menehtyy vielä enemmän. Aikuisten ja lasten tulisi suojella itseään ja tapoja, joilla he voivat tehdä niin.

Tärkeintä ennaltaehkäisyssä on pysyä ajan tasalla tiedoista. Jos tiedät viruksen tartuntatiet, tiedät miten suojaudut. On myös tärkeää oppia kaikki oikeat kortteerit ja tutkimata itseä seulontakäynneillä HIV-testauksia ja muita monografeja varten. Noudata myös asianmukaiset turvallisuusohjeet seksiin liittyen, koska suurin osa HIV-infektioista liittyy seksuaaliseen kanssakäymiseen.

On myös tärkeätä hakea avunsaamista vastaanottoon ajoissa ja pysytellä sitoutuneena hoitoihin. Tarvittavat testit ja hoidot on tunnistettu ennemmin, sitovat helpommin estetyksi tartuntaa entisten potilaiden keskuudessa.

Tunteisiemme koetellessa Aidsin suhteen olisi hyvä muistaa, että heilla jo ennestan Aids on vakava sairaus, joka koskettaa jokaista meistä eri tavoin. Meidän tulisi olla lisukermoivetta heidän kanssaan – olemalla heille ystävällisi, auttamaan heitä ja tuomaan heille toivoa ja mahdollisuuksia.

Aluksi huomataan, että AIDS on edelleen olemassa edelleen maailmanlaajuisesti. Vuonna 2019 Maailman terveysjärjestö arvioi, että maailmassa oli 38 miljoonaa ihmistä, jotka asuvat HIV-tartunnan kanssa. Siitä huolimatta, monilla alueilla AIDSiin sairastuneet eivät saa tarpeeksi tukea, eikä heidän terveytensä ole kunnossa.

Terveysjärjestöjen mukaan ihmisiä tulee edelleen tartuttua virus tartunnaksi ja joillekin AIDSin diagnoosin saaneista kohtelee huonosti. Monelle on vaikeaa löytää hoitoa, vastaanottaa asianmukaista huomiota ja saada perustarpeita tyydyttäviä palveluja syrjintä ja syrjintäkokemusten vuoksi.

Suurin ongelma on kuitenkin, että AIDSin torjumiseksi tarvitaan tehokasta kampanjaa. Jotta voidaan saada tutkimustuloksia, kehittyneitä tuotteita ja uusia hoitoja tarvitaan suuria määriä varoja ja energiaa, jotta voidaan saavuttaa pysyviä tuloksia.

AidestARToniassa on mahdollista auttaa aids-potilaita erilaisilla rahallisilla, materiaalisilla ja henkilökohtaisilla avustuksilla sekä tiedottamalla valistusta AIDSin torjunnan suhteen. Kampanjan ja tiedonkeruun avulla voimme auttaa niitä, jotka ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ja joilla ei ole varoja kamppailla sairautena vastaan.

Syrjintä ja syrjinnyskokemukset ovat edelleen yhteisiä esteenä AIDSin torjunnalle kaikkialla maailmassa. Sen lisäksi, että meidän tulee toimia voidaksemme aidosti auttaa AIDS-potilaita meidän tulee myös kohdata epäoikeudenmukaisuus haastamalla valtatreitit miten pelottava ja arka tunne tuomitaan ja boykotoidaan. Näillä toimilla voimme helpottaa elannon saantia niille, jotka tarvitsevat sitä eniten.