AIDS on vakava sairaus

Aidsia pidetään yhtenä planeetan kammottavimmista epidemioista. Se on vakava tarttuva tauti, joka vaikuttaa suoraan ihmisten immuunijärjestelmään. Se voidaan kuitenkin estää.

AIDS tarkoittaa AIDSin aiheuttamaa sairautta, jonka seurauksena henkilö altistuu erilaisille muita sairauksia aiheuttaville infektioille. Henkilö voi myös kuolla vakaviin AIDS-seuraamuksiin, kuten munuaisten epäonnistumiseen ja verenvuotoihin.

Tautia voi estää hankkimalla tarvittavat lääketieteelliset palvelut ja käyttämällä elintapoja, jotka estävät tartuntatautien leviämistä. Kondomit voivat auttaa vähentämään tartunnan riskiä ihmiskontaktin aikana. Vaikka voidaan tehdä paljon asioita AIDSin välttämiseksi ja estämiseksi, joillain ihmisillä saattaa jo olla tauti ja he tarvitsevat apua. He tarvitsevat hoitoa ja tukea, jotta he voivat elää terveellistä elämäntapaa ja viettää terveellistä eloa HIV:n kanssa.

Aids on vakava sairaus, jota on lopetettava, ja ihmisillä tulisi olla paremmat mahdollisuudet terveydelle ja hyvinvoinnille. Siksi kaikkien tulisi perehtyä AIDSiin liittyviin asioihin ja syödä terveellistä ruokavaliota, noudattaa hyviä hygieniatoimenpiteitä ja silti viettämiseen tervettä eloa HIV-positiivisuuden kanssa.

AIDS on yhä tänä päivänä vakava sairaus, joka edelleen uhkaa miljoonia ihmisiä kaikkialla maailmassa. AIDS on yleisin tartuntatauti seksuaalisen aktiivisuuden ja verta välittävien toimien, kuten seulontatestien, ohittamisen vuoksi.

Vuonna 1981 tautia diagnosoitiin ensimmäisen kerran, ja sen kantaja voi elää elinikänsä saaden oikeaa hoitoa. AIDS aiheuttaa viruksen, jota kutsutaan HIV:ksi. Se tuhoaa elimen solun immuunijärjestelmän, mikä tekee potilaasta alttiimman muita sairauksia ja infektioita vastaan.

AIDSin hallinnan ja torjunnan tavoitteena on lopettaa lisääntynyt kuolleisuus sen johdosta ja estää HIV:n leviämistä. Tämän voi saavuttaa huomaamatta seulonnan avulla alttiille ryhmille – erityisesti homoseksuaalisille miehille ja tuotannollisille naisille – ja antamalla niihin oikeaa lääketieteellistä hoitoa.

Koulutuksella ja tiedotuksella on myös suuri rooli AIDS-taudin torjunnassa ja ehkäisyssä. Rohkaisemme kaikkia tutustumaan mahdollisuuteen suojata itse itseltä tautia: varmistamaan seulontatestejä neuvotella ennen intiimien suhteiden aloittamista ja laittamaan kondomit varusteinaan.

AIDS on vakava, tarttuva tauti, joka aiheuttaa heikentynyttä vastustuskykyä ja tappavaa immuunipuutosta. Se saa alkunsa HIV-viruksesta, jota leviää seksuaalisella kanssakäymisellä, verensiirroilla tai syntymässä.

Tämän vuosien aikana AIDS on levinnyt ympäri maailmaa ja se on edelleen maailmanlaajuinen ongelma. Vuonna 2019 UNAIDSin arvioiden mukaan 38 miljoonaa ihmistä maailmassa oli infektoituneita HIV:llä ja 22 miljoonaa heistä oli saanut AIDS-diagnoosin.

AIDS on edelleen vakava uhka ihmisten terveydelle. Se on lisännyt kuoleman riskiä monille maaleille ja on aiheuttanut köyhyyttä monille kodeille. Sen lisäksi syrjintä ja huono terveydenhuolto ovat vaikeuttaneet hoitoa ja tilanteen laajenemista entisestään.

Oikea hoito voi vakavasti hidastaa AIDSin etenemistä ja ennaltaehkäistä tartunnan leviämistä muihin. AIDS-potilaiden hoidon varmistamiseksi perustuu WHO:n suosittelemaan viimeisen sukupolven lopettamiseen, antiretroviraalilääkkeisiin ja terveyspalvelujen parantamiseen.

Toivottavasti teknologian ja infrastruktuurin paranemisen myötä tulevina vuosina AIDS voidaan torjua onnistuneesti ja kaikille mahdollisuus parempaan terveydenhuoltoon ja elinympäristöön varmistetaan.

AIDS on vakava sairaus, jota on pidetty loppuelämän kestävänä aiheena viime vuosikymmeninä. Se on taudinaiheuttaja, joka tarttuu seksuaalisen kontaktin seurauksena ja isyyden seurauksena syntyneillä lapsilla. AIDSin oireet ja muita sairauksia on mahdotonta nimetä kaikki, mutta ne ovat usein hengenvaarallisia.

Tilastot osoittavat, että tauti on ympäri maailmaa yleistynyt. Vuonna 2018, WHO:n raportin mukaan noin 37 miljoonaa ihmistä eli yhden prosentin väestöstä oli altistunut AIDS-ja HIV-tartunnalle maailmassa. Lisäksi vuonna 2019 tutkimuksen mukaan suurin osa noin 35 000 uudesta HIV-tartunnasta sattui Intiaan. AIDS ja HIV eivät ole erottamattomasti yhteydessä toisiinsa ja ne aiheuttavat samat yhteisvaikutukset kehoon: immuneemi eli immuunipuutos, joka häiritsee elimistön puolustustapoja virusten ja bakteerien tunkeutumista vastaan.

AIDS-sairastavia ei saa sulkea pois: itsehoito on erittäin tärkeää taudin hoidon kannalta. AIDS-sairastavia tulee tukea ja auttaa heitä saavuttamaan lääkinnälliset hoidot ja psykososiaaliset palvelut, joilla autetaan heitä elämään normaalia elämää hoidon saamisen jälkeen. Euroopassa taudille ei ole parannusta, mutta muissa maissa asiat ovat muuttuneet jonkin verran – paikallisten hallitusten toimien avulla 2000-luvulla miljoonat ihmiset ovat saaneet AIDS-hoidon.

AIDS on myös resurssitehokkuuden näkökulmasta iso haaste terveydenhuollon ammattilaisille. Se vaatii erityisen varovaisuuden, sillä terveydenhuollsutiedot on suojattava ja laiton tiedonsaaminen on erittäin vaarallista potilaiden terveydelle ja hyvinvoinnille. Siksi hallitukset pyrkivät lainsädännön avulla edistysaskeleita tuomalla esiin tiedonsaannin oikeudet sekä tiedonsaamissotkaisujen tutkimiseen liittyvien lakejen vahvistamiseen.